Yüzde ÜrtikerYüzde ürtiker, çeşitli nedenlerle oluşabilen bir cilt hastalığıdır. Çoğu insan hayatında en az bir kez ürtiker atağı geçirmiştir. Ürtiker, halk arasında kurdeşen olarak da bilinir. Ürtiker, çeşitli uyarıcılara karşı gelişen ve vasküler bir reaksiyon sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Yüzde ürtiker, kızaran, kaşınan, kabaran ve tomurcuklanan ödemli papül ve plaklarla karakterizedir ve genellikle kısa sürede kaybolan lezyonlar olarak bilinir. Yüzde ürtiker, ataklar halinde seyreden bir hastalık türüdür. Belirtiler en fazla 48 saat sürebilir ancak genellikle 1-2 saat içinde sönerler. Ürtikerin oluşturduğu plaklar genellikle çevresi daha kırmızı ve ortası daha soluk olarak görünür. Deriden kabarık olan ürtiker plakları, gün içerisinde gözden kaybolabilir. Kaybolan plaklar vücudun diğer bölgelerinde tekrar ortaya çıkabilir. Yüzde çıkan ürtikerler de yine gün içerisinde veya 1-2 saat içinde gözden kaybolabilir. Ürtiker atakları arasında geçen süre birkaç gün olabilir. Kendini yineleyen ataklar ile karakterize olan ve 6 haftadan kısa süren olgular akut ürtiker, 6 haftadan daha uzun süren oluşumlar ise kronik ürtiker olarak adlandırılır. Akut olgular tedaviye daha hızlı cevap verirken, kronik ürtikerler daha zorlu olabilir. Kronik ürtikerler, yetişkinlerde daha sık gözlemlenir. Yüzde Ürtiker Neden Olur?
Yüzde Ürtiker Tedavisi Nasıl Yapılır?Tedavide en önemli etken, ürtikerin yüzde neden olduğunu öğrenmek ve tedavinin buna göre yapılmasıdır. Ancak bu her zaman mümkün olmadığından, öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Ürtiker oluşumlarında ana tedavi antihistaminiklerdir. Şiddetli yüz ürtikerlerinde intramüsküler (IM) uygulama oldukça etkilidir, sonrasında ise oral tedavi uygulanır. Sedatif etkili antihistaminikler tercih edilmektedir. Hastanın günlük işlerinin aksamaması için terfenadin, loratadin, astemizol, setirizin, levosetirizin, ebastin, rupatadin gibi antihistaminikler büyük lipofilik moleküllerdir ve proteinlere bağlanırlar. Kan-beyin bariyerini geçemediklerinden sedatif etkileri azdır. Bu preparatların aynı zamanda yarı ömürlerinin uzun olması, kullanımında hasta uyumunu kolaylaştırmaktadır. Siproheptadin özellikle soğuk ürtikerlerin tedavisinde tercih edilmektedir. Ekstra BilgilerÜrtikerin teşhisi genellikle klinik görünüm ve hasta öyküsüne dayanarak yapılır. Nadir durumlarda, altta yatan nedeni belirlemek için kan testleri, deri testleri veya biyopsi gerekebilir. Ayrıca, ürtikerin yaygın bir nedeni olan stresin yönetimi de tedavinin önemli bir parçasıdır. Psikolojik destek ve yaşam tarzı değişiklikleri, ürtikerin sıklığını ve şiddetini azaltmada etkili olabilir. Sonuç olarak, yüzde ürtiker tedavi edilebilen ve genellikle hayati tehlike taşımayan bir hastalıktır. Ancak, kronik ürtiker durumlarında uzun süreli tedavi ve takip gerekebilir. Bu nedenle, yüzünde ürtiker belirtileri gözlemleyen bireylerin bir dermatolog veya alerji uzmanına başvurması önerilir. |
Yüzümde aniden kızaran ve kaşınan kabarıklıklar oluştu, bunlar ürtiker olabilir mi? Bu durumun nedeni kullandığım bir ilaçtan kaynaklanıyor olabilir mi? Tedavi için hangi antihistaminik ilaçları kullanmalıyım?
Cevap yazMerhaba Torkan,
Aniden ortaya çıkan kızarıklıklar ve kaşıntılı kabarıklıklar ürtiker belirtisi olabilir. Ürtiker, genellikle alerjik reaksiyonlar nedeniyle meydana gelir ve kullandığınız bir ilaç bu duruma sebep olabilir. Bu tür belirtiler yaşıyorsanız öncelikle bir doktora danışmanız en doğrusu olacaktır. Doktorunuz, durumunuzu değerlendirip size uygun bir antihistaminik önerebilir. Yaygın olarak kullanılan bazı antihistaminikler arasında loratadin, cetirizin ve feksofenadin bulunur, ancak bunları doktor tavsiyesi olmadan kullanmamanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.