Ürtiker Çeşitleri Nelerdir ve Bulaşıcı Mıdır?
23 Temmuz 2024

Ürtiker Çeşitleri Nelerdir ve Bulaşıcı Mıdır?

Ürtiker Çeşitleri

Ürtiker, kırmızı renkli döküntüler ve kaşıntıyla seyreden alerjik bir deri hastalığıdır. Halk arasında kurdeşen olarak da bilinir. Kabarıklıklar genellikle 0,5-1 santimetre arasında değişir ve ödem ile şişlikler şeklinde görülür. Bu döküntüler bazen tek tek, bazen de vücudu kaplayan plaklar şeklinde ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise küçük sivilceler şeklinde kırmızı kabarıklıklar oluşabilir.

Ürtiker Bulaşıcı mı?

Toplumda bulaşıcı olarak bilinen ürtiker, kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Döküntüler hastada çok yaygın olmasına rağmen, kişiden kişiye bulaşacakmış gibi bir endişe yaratabilir. Ancak dokunmakla ürtikerin bir başka insana bulaşması mümkün değildir.

Ürtiker hastalığı halk arasında oldukça yaygındır. Her 100 kişiden 20'si hayatının bir döneminde mutlaka ürtiker atağı veya döküntüsü, yani kurdeşen geçirmiş olabilir.

Ürtiker Çeşitleri

Ürtiker genel olarak iki ana türe ayrılır: Akut ürtiker ve kronik ürtiker.

  • Akut Ürtiker: Akut ürtiker, bir etken maddeye maruz kalındığında, yani ürtikere neden olan bir olayla karşılaşıldığında (stres, ilaçlar veya gıdalar) genellikle 2-6 saat içinde ortaya çıkar. Akut ürtiker daha kısa süreli olup, ani bir şekilde başlar ve genellikle bir veya üç gün içinde sona erer.
  • Kronik Ürtiker: Kronik ürtiker ise belirtilerin 6 haftadan daha uzun sürdüğü durumlarda ortaya çıkar. Kronik ürtiker döküntüleri oldukça ısrarcıdır ve 6 haftadan uzun süren şikayetler devam ederse kronik ürtiker düşünülmelidir. Kronik ürtiker, akut ürtikere nazaran çok daha uzun süreli olup, 10 yıl veya 20 yıl bile devam edebilir.

Ürtikerin bazı altta yatan nedenleri olabilir. Örneğin, safra kesesi iltihabı, diş apseleri ve Hepatit B enfeksiyonları, ürtikerle sık ilişkilendirilen durumlardır. Ürtiker, farklı belirtilerle seyretse de, diğer deri hastalıklarıyla karışması nadirdir. Çok ender olarak atopik dermatit veya ilaç döküntüleri ile karıştırılabilir, ancak genellikle kendi belirgin özellikleri ile tanınır.

Hastalar, geçmişte benzer belirtiler yaşadıklarında kendilerine ürtiker teşhisi koyabilirler. Ancak çoğunlukla hastalar, ürtikerin farkına varamaz ve sadece deri döküntüsü endişesi ile doktora başvururlar. Bu tür deri döküntüleri olduğunda, teşhisi kendi kendinize koymak yerine, bir doktora gitmek ve doğru teşhisin konulmasına yardımcı olmak çok daha önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aymete

23 Temmuz 2024 Salı

Kronik ürtiker belirtileri 6 haftadan uzun sürdüğünde bu hastalığın tedavi süreci nasıl işliyor ve belirtilerin azaltılması için hangi yöntemler kullanılıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aymete,

Kronik ürtiker, belirtileri 6 haftadan uzun süren bir durumdur ve tedavi süreci kişiye özgü olarak planlanır. Genellikle ilk adım, antihistaminik ilaçlar kullanarak kaşıntı ve döküntüleri azaltmaktır. Eğer bu ilaçlar yeterli gelmezse, doktorunuz doz artışı ya da farklı antihistaminikler önerebilir. Başarılı olunamazsa, lökotrien reseptör antagonistleri veya kortikosteroidler gibi başka tedavi seçenekleri de kullanılabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini hedef alan biyolojik tedaviler de bazı hastalar için faydalı olabilir. Tedavi süresince, türleyicilerden uzak durmak ve stresten kaçınmak da önemlidir. Doktorunuzla görüşerek sizin için en uygun tedavi planını oluşturabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ürtiker Nasıl Geçer?

Ürtiker Nasıl Geçer?

Haber Bülteni