{ "title": "Ürtiker", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker(1).jpg", "date": "19.01.2024 01:26:06", "author": "Akife", "article": [ { "article": "
Ürtiker, halk arasında kurdeşen hastalığı olarak bilinen bir deri hastalığıdır. Vücudun farklı alanlarında kızarık, kabarık ve farklı boyutlardaki şekiller batıp çıkmalar şeklinde seyredebilir. Bazı vakalarda ufak ufak yan yana sıralanmış ve farklı bölgelerde, bazı vakalarda birbiri ile birleşik, orta kısmı beyaz, çevresi kırmızı farklı boyutlarda şekiller açığa çıkabilir. Biri kaybolurken bir diğeri çıkabilir. Oluşumların kaybolması bazen birkaç dakika, bazen ise saatler sürebilir.

Çocuklarda da oluşabilen ürtiker, çocuğun bütün bedenini bir anda sararak anne-babayı korkutabilir. Fakat ürtikerin en fazla verdiği rahatsızlık kaşıntı hissidir. Çocuklarda oluştuğu zaman çocuğun genel sağlığına kaşıntıdan başka herhangi bir olumsuz etkisi olmamaktadır.

Ürtiker hastalığı neden olur?

Enfeksiyonlar: özellikle çocuklarda, vücuda girmiş olan mikrop, salgıladığı kimyasal maddeler ya da vücudun kendini koruması için salgıladığı kimyasallar ürtiker hastalığına neden olabilir. Bir boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, sinüzit, idrar yollarında enfeksiyon gibi rahatsızlıklar neticesinde ürtiker açığa çıkabilir.

Gıda alerjileri: ürtiker bir gıdanın tüketilmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir ve en fazla görülen şekli gıda alerjisidir. Gıdanın tüketilmesinden bazen kıza bir müddet sonra bazen ise saatler sonra oluşum gösterebilen bir hastalıktır. Fakat gıda alerjilerinin tek bulgusu ürtiker değildir. Fakat gıda alerjilerinde en sık karşılaşılan belirti ürtiker'dir.

Fiziksel faktörler: Hava koşulları, güneş, su gibi birçok faktöre bağlı ürtiker gelişebilir.

Sistemik hastalıklar: Kolajen doku hastalığı olarak tanımlanan ve detaylı bir şekilde araştırma ve tedavi gerektiren hastalıklara bağlı olarak gelişen ürtiker söz konusu olabilir. Aynı zamanda kan ile alakalı ciddi hastalıkların ya da farklı organ hastalıklarından kaynaklı ürtikerin oluşma ihtimali de vardır.

Ürtiker hastalığı ne kadar sürer?

Ürtikerin ne kadar süreceği neden kaynaklandığına bağlı olarak değişebilmektedir. Gıda alerjisi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmışsa birkaç saat içinde verdiği rahatsızlık azalabilir. Eğer oluşan izler kaşınmamış ve mikrop kapmamış ise kısa bir zaman içinde yok olur. Kalıcı bir iz bırakmaz. Bazı vakalarda ürtiker 1 – 1,5 ay kadar devam edebilmektedir. Bu şekilde seyreden ürtiker kronik ürtiker olarak tanımlanır.
" } ] }