{ "title": "Ürtiker Nedir", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-nedir.jpg", "date": "19.01.2024 11:22:13", "author": "Kayra Ali", "article": [ { "article": "
Ürtiker Nedir? Cildin farklı yerlerinde ortaya çıkabilen, kısa bir zamanda kabarabilen ve kaybolan, kaşıntılı ve kızarık plaklardır. Ürtiker halk arasında kurdeşen olarak bilinmektedir. Ürtiker cildin alerji karşısında verdiği ve oldukça fazla karşılaşılan bir cilt hastalığıdır.

Ürtiker için neden ne olursa olsun, oluşum mekanizmasında gelişen ödemler sorumludur. Ortaya çıkan plaklar açık kırmızı, sarı ya da alacalı bir renkte olabilir. Ciddi anlamda kaşıntı ve yanma hissi ile hafif ateşte oluşabilir. Çok nadir durumlarda bazı vakalarda döküntüler, ağız, gırtlak ve dil gibi alanlara yerleşerek ses kısıklığına yol açabilir. Hatta bazen nefes darlığı ve ölüme bile neden olabilir.

Ürtiker Neden Olur?

Ürtikerin ortaya çıkması için farklı nedenleri vardır. Bu nedenler;
Ürtiker nedenlerini tespit etmek oldukça kolaydır. Bu nedenlerin haricinde vakaların %10'unda herhangi bir neden bulunamayabilir. Ürtiker için açığa çıkan nedenlerin başında gıdalara karşı aşırı hassasiyet gelmektedir. Özellikle gıdalarda bulunan katkı maddeleri ürtiker için en sık karşılaşılan faktördür.

Ürtiker Ne kadar Devam Eder?

Ürtikerin süresi nedene bağlı olarak değişim gösterebilir. Eğer ürtiker gıda alerjisinden dolayı oluşum göstermiş ise birkaç saatte ortadan kaybolabilir ya da hafifleyebilir. Ürtiker nedeni ile meydana gelen plaklar kaşınmamış ve tahriş olmamışsa yine kısa bir zaman içinde kaybolacaktır. Ürtiker kalıcı olarak herhangi bir iz bırakan bir hastalık değildir. Ürtiker hastalığı özellikle kadınlarda 20-40 yaş aralığında sıkça ortaya çıkmaktadır. 1 aydan daha kısa süren ürtiker akut, uzun süreni ise kronik ürtiker olarak tanımlanır.

Ürtiker Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ürtikeri tedavi edebilmek için ilk olarak alerjik faktörler tespit edilmelidir. Bu nedenle bazı laboratuvar testleri uygulanır. Ürtikere neden olan faktör tespit edildikten sonra öncelikli olarak neden olan hastalık tedavi edilmelidir. Bu sayede ürtiker kendiliğinden yok olabilir ve tekrarlama olasılığı yoktur. Ancak neden olan faktör açıklanmaz ise ürtiker için antialerjik ilaçlar reçete edilir. Reçete edilen ilaçlara rağmen ürtiker hala devamlılığını sürdürüyorsa hastaya kortizon ilaçları verilebilir.
" } ] }