{ "title": "Ürtiker Nedenleri", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-nedenleri.jpg", "date": "19.01.2024 11:24:13", "author": "Tunçer", "article": [ { "article": "Ürtiker, basınca sönebilen, kırmızı renkte deride kabarıklık, sürekli kaşıntı ve 1 veya 2 mm veya değişebilen irilikte, kenarları düzensiz kabarıklardan meydana gelen bir çeşit deri hastalığıdır.

Ciltte oluşan kabarıklıklar, sıklıkla 2 günden daha önce de kendiliğinden kaybolabilmektedirler. Daha derin olan deri yapılarının, deri altı dokusunda meydana gelen belirsiz kenarlı şişliği de anjioödem adı ile anılır. Adı geçen bu her iki rahatsızlık da toplumda sıklıkla rastlanan hastalıklardır.

Bu rahatsızlık kadınlarda 20 ila 40 yaşlarında oldukça sıklıkla rastlanmaktadır. 1,5 aydan daha kısa zamanlı ürtiker-anjioödem (Akut) ani, daha çok sürenler ise (Kronik) süreğen ürtiker- anjioödem adı ile anılır.

Ürtikerin Neden Olur?

Ani olarak oluşan ürtikerin nedenlerini belirlemek genel olarak daha kolaydır. Bu nedenlerin içinde mikropların sebep olduğu solunum yolları enfeksiyonu, tüketilen gıdalar, cilde temas eden kimyasal maddeler idrar yolu, sinüzit iltihaplanmaları ve bağırsaklarda oluşan parazitleri sayabiliriz. Bunların dışında süreğen ürtiker rahatsızlıklarında ancak %10 civarında bir neden bulunabilmektedir.

Anlaşılabilen nedenler içinde de gıdalara hassasiyet ilk başta yer almaktadır. Genellikle gıda katkı maddesi bulunan içecekler ve yiyecekler örneğin (İçerisinde gıda boyası bulunan şeker, sakız, cips çeşitleri vb.) konserve olarak saklanmış besinler, baharatlı gıdalar, kabuklu kuruyemişler ürtiker oluşumuna sıklıkla neden olan maddelerdir.

Halk arasında düşünüldüğünün tersine ürtikere sebep olan nedenler arasında oldukça az rastlanan iç organ rahatsızlıkları yer alır. Bu rahatsızlıkların arasında böbrek, tiroit ve karaciğer gibi organların rahatsızlıkları sayılabilir. Bu iç organlarla ilgili bozukluklar ürtikere neden olabilir. Ancak adı geçen organların işlevlerini tam olarak yerine yetiremediklerinden dolayı meydana gelen belirtiler çok zaman kendisini değişik rahatsızlıklarla gösterirler. Örneğin karaciğer rahatsızlıklarında karında şişlik veya sarılık meydana gelmesi (Asit) ürtikerden çok daha fazla dikkat çekmektedir.
" } ] }