{ "title": "Ürtiker Nasıl Geçer", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-nasil-gecer.jpg", "date": "21.01.2024 10:40:59", "author": "Mukaffa", "article": [ { "article": "Ürtiker Nasıl Geçer, Ürtiker, halk arasında diğer bir adıyla yani kurdeşen olarak bilinmektedir. Cilt yüzeyinde görülen kırmızılı solabilen, deri üzerindeki kabarıklıklar ve aşırı kaşıntıyla seyreden, beraberinde çapı, 1-2 mm büyüklüğünde olan, farklı değişimler gösterebilen kabarcıklı bir deri hastalığı türüdür.

Ürtiker hastalığı nasıl geçer?

Kabarcıklarla oluşan ürtiker, 48 saatten daha az sürede kendini kaybetmeye başlar. Daha kalıtsal deri yüzeyindeki ve deri altındaki dokuyla sivri kenarlı şişliği ile anjiyo ödem ismini almaktadır. Bu iki tür rahatsızlıklarda halk arasında dağılım gösteren bir hastalık türüdür.

Bu tür hastalıkların en büyük özelliği ağız yoluyla alınan gıda alerjenleridir. Başka oluşumlarda ise bu hastalıkta farklı değişik nedenleri olabilmektedir. Bunlarda bulunan otoimmün hastalıkları; otoimmün, trioidit, sistemik Lupus eritematozus vb. Kronik enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz, bruselloz vb. Fokal enfeksiyonlar sinüzit, Diş ve dişeti enfeksiyonları vb. Helikobacter pylori enfeksiyonları, bazen hepatitler, bazen de farklı kanser türleri olabilir. Bunun için birden fazla inceleme yapmak gerekir.

Akut kurdeşen diye adlandırılan hastalık 6 haftadan daha az zamanda ilerleyen kurdeşenlerin büyük bölümü zamanla kendi kendine kaybolur. 6 haftadan daha fazla ilerleyen kurdeşen hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir.

Ürtikere en sık olan nedenler
Tüm incelemelere rağmen hastalık %60-65'e kadar hiçbir sebep olmayabilir. Bunun rahatsızlığı da idiyopatik nedeni bilinmeyen, bir kronik ürtiker olarak isimlendirilir. Hastaların bu tür vakalardan sonra, alerji tetkikleri olan incelemeler yanında diğer hastalıkları içeren incelemeler yapılmaktadır. Geçmişten gelen hastalığın tedavi süresince ürtiker kendi kendine iyileşmeyle geçer ve tekrarlamaz. Bir türlü nedeni bilinmeyen ürtiker hastalığı taşıyanlar bu alerjik ilaç takviyesinden faydalandırılır.

Bu hastaların klasik olmuş sabahları sedatif göstermeyen antialerjikler, akşam vakti sedatif antialerjik ve H2 reseptör blokerleri ile alınmalıdır. H2 reseptör blokerleri gerçek tarafı mide asidini en aza düşürerek kullanılacak olan ilaç faktörleridir. Ama deri yüzeyinde Histamin reseptörlerinin %20'ye H2 cinsinde olduğundan bu tür ilaç takviyeleri hastalarda daha fayda sağlamaktadır.

Ürtikere çözüm olarak iyileşmesi

Pırasa ve lahana kaynatılarak elde edilen su ile kompres yapılır.

Ceviz yaprağı, anduz otu, gül yaprağı, ıspanak, pırasa, lahana, hatmi, söğüt yaprağı. Bunların bitkisel olup şifa verdiği görülmüştür. Bitkileri ve sebzelerin bir kısmından alıp karıştırılarak kaynatılır. Elde edilen suyla kaşıntı veren bölgeye pansuman yaparak sonrasında banyo edilmelidir.
" } ] }