{ "title": "Ürtiker İlaçları", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-ilaclari.jpg", "date": "21.01.2024 07:24:10", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ürtiker İlaçları: Halk dilinde Yaygın olarak kurdeşen diye bilinen ürtiker hastalığı, cildin dermis ve epidermis tabakada kaşıntı, kızarma ve ödem gibi şikâyetlere sebep olur. 6 haftadan az süreli olarak keskin görüldüğü gibi 6 haftadan daha fazla olarak devam ederek sürekli bir durumda alabilir. Ürtiker görüntü olarak ona benzer belirtiler gösteren diğer deri hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Özellikle kaşıntı ve kızarıklık gibi rahatsızlıklar başka değişik dermatolojik hastalıklar ile karıştırılmasına neden olur. Bu yüzden kesin tanı konulması için bir Uzman doktora görünerek doktorun tanı sonrası vereceği ürtiker ilaçları ile tedavi olması gereklidir. Ürtiker genellikle karınca sokması sonrasında yaygın olarak gelişmektedir.

Ürtiker hastalık yönetimi genelde, belirtilerin tedavisi için yoğunlaşır ve karakteristik olarak hastalığın altında yatan faktörlere göre değişim göstermez. Ürtikeri meydana getiren antijenin daha fazla etkisinde kalınmaması amaçlanır.

Ürtiker Teşhisi; yapılabilmesi için aşağıda yazılı olan laboratuvar testleri yardımcı olabilir:
6 haftadan az süren akut ürtiker durumlu için laboratuvar çalışmaları genel olarak endike değildir. Altı haftadan daha fazla süren ve tekrarlayan veya kronik ürtiker durumlarında ise tam kan sayımı (Cbc) yapılır. Bundan başka olarak eritrosit sedimantasyon süratı (Esr), tiroidi uyaranı hormon (Tsh) ve antinükleer antikor (Ana) değerleri de kontrol edilir.

Kan testleri ile diğer prosedürlerin de uygulanması gerekir görülebilir:
Ürtiker İlaçları ile Tedavi Alternatifleri
Daimî ya da nükseden ürtikeri bulunan hastaların geniş tetkik ve tedavileri nedeniyle bir dermatologa sevki gereklidir. Dermatolog, alerji uzmanı, immünolog veya romatoloğun birlikte çalışması, nükseden, refrakter, güçlü veya kronik ürtiker olguları gibi seçilmiş vakalarda verilecek olan ürtiker ilaçları isabetli görülür. Ürtikeryal vaskülit şüphesi olursa dermatolojiye sevki zorunludur.
" } ] }