{ "title": "Ürtiker Hastalığı", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 21:29:29", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ürtiker hastalığı, Bir deri hastalığı olup sınırları belli olan, kırmızı pembe renklerde kaşıntı ve kabarıklık ile yirmi dört saatte kaybolan ödemli papül ve plakalar ile seyreden alerjik kökenli bir hastalıktır. Ürtiker hastalığı çok eski tarihlerden beri bilinen bir hastalıktır. Bu terimin anlamının dokunulduğunda kızarıklık ve kaşıntıya neden olan ısırgan otundan geldiği kabul edilmektedir. Bu hastalık anjiyo ödemli ve anjiyo ödemsiz kişilerin hayatlarının bir evresinde yüzde on beş veya yirmi beş oranında ürtiker hastalığı geçirme riski vardır. Yüzde otuz oranında ürtiker olan kişilerde hastalık kronikleşen bir hastalıktır. Aynı zamanda bu hastalık bütün ırkları ve de cinsleri etkilen bir rahatsızlıktır. Akut ürtiker vakıaları genelde çocuklarda ve genç erişkinlerde olan bir hastalık iken kronikleşen ürtiker hastalıkları özelikle kadınlarda ve yetişkinlerde meydana gelir. Ürtiker hastalığı normalde kaşıntı kabarma kızarıklık olarak meydana gelir ve yirmi dört saatte geçer.

Ürtiker hastalığının bakterisinin vücutta yerleştiği yerler eritem-ödem, papiller dermisie ve anjiödem dermisin alt kısmı ve subkutis de tutulur.
Ayrıca bu tür ürtiker hastalıklarına içeriğinde yüksek miktarda histamin içeren yiyeceklerin neden olduğu bilinmektedir. Bunlar; domates, çilek, yengeç, peynir, yumurta, ıspanak ve patlıcan gibi besinlerdir.

Ürtiker hastalığının oluşmasında birinci tip mekanizma kişilerdeki aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Buda doku mast yapısı ve beslenmelerden alınan protein ve katkı maddeleri ile histamin seviyesinin yükselmesi ile meydana gelir. Bir gıdaya aşırı duyarlı olan bir çocuk veya yetişkin ürtiker hastalığı olmakla karşı karşıya kalabilir. Ayrıca çeşitli kimyasallar ile temasa geçen hassas doku reaksiyonu olan kişilerde yine ürtiker hastalığına neden olmaktadır.

Ürtiker hastalığı dört çeşit sınıflandırılır
Ürtiker hastalığının tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tanısı kolay fakat tedavisi zordur. Etken olan nedenin tespit edilmesi gerekir. Hasta bilgilendirilmeli ve tetikleyici faktörlerden kaçınması gerektiği anlatılmalıdır. Anjiyo ödemde nefes darlığı yani adrenalin var ise; damar yolu açılmalı sistemik kortikosteroid, sistemik antihistamin, gereğinde oksijen verilmelidir. Daha sonra da trakeostomi yapılmalıdır. Ürtiker hastalığında hastaya verilecek ilaçların başında antihistaminikler, dapson, steroid gibi ilaçlar gelmektedir. Ürtiker hastalığından tam anlamı ile bir iyileşme durumu söz konusu değildir. Altta yatan ve neden olan besinlerin belirlenmesi çok zor bir olasılık olduğundan hastalığın oluşumunu ancak uzun takipler sonucunda belirleyebilirsiniz. Sağlıkla kalın.
" } ] }