{ "title": "Ürtiker Çeşitleri", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-cesitleri.jpg", "date": "18.01.2024 23:01:47", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Ürtiker Çeşitleri; Ürtiker kırmızı renkli döküntüler ile seyreden kaşıntılı alerjik bir deri hastalığıdır. Bu hastalığı kurdeşen adı da verilmektedir. Kabarıklıklar genellikle 0,5-1 santim arasında değişir ve ödem ile şişlikler şeklinde görülmektedir. Bunlar bazen tek tek, bazen de vücudu kaplayan plaklar şeklinde vücudu sarmaktadır. Fakat bazen de küçük sivilceler şeklinde kırmızı kabarıklıklar oluşur.

Ürtiker Bulaşıcımı

Toplumda bulaşıcı olarak bilinen ürtiker, kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Döküntüler hastada çok yaygın olmasından dolayı sanki kişiden kişiye bulaşacakmış gibi bir endişe hissi yaratabilir. Fakat dokunmakla ürtikerin bir başka insana bulaşması mümkün değildir.

Ürtiker hastalığı halk arasında çok yaygın olarak görülür. Her 100 kişiden 20'si hayatının bir döneminde mutlaka ürtiker atağı veya döküntüsü yani kurdeşen geçirmiş olabilir.

Ürtiker Çeşitleri

Ürtiker alerjisi iki türlüdür. Bunlar: Akut ürtiker çeşidi ve kronik ürtiker çeşitleridir
Safra kesesi iltihabı, diş apseleri, Hepatit B enfeksiyonları ürtiker ile en sık ilişkili olan bir hastalık türüdür. Ürtiker çeşitleri farklı belirtiler ile seyretseler dahi farklı deri hastalıklarıyla çok fazla karışan bir hastalık türü değildir. Çok ender olarak kaşıntı ile seyrettiği takdirde atopik dermatit ile karıştırılabilmektedir ya da yine ender olarak ilaç döküntüleri ile karıştılabilmektedir. Fakat bunun haricinde kendi bulgularında seyreden ve kendi özelliğini gösteren bir hastalık türüdür. Hastalar bazı zamanlar da geçmişte buna benzer bir haftalık geçirmişler ise kendilerine ürtiker teşhisi koyabilirler. Fakat çoğunlukla hastalar ürtiker hastalığının farkına varamazlar. Ancak sadece deri döküntüsü sebebi ve endişesi ile doktora başvururlar. Ancak belirtmeliyiz ki öyle bir deri döküntüleri olduğu zaman teşhisi kendi kendinize koymak yerine, doktora gitmeniz ve doğru teşhisin konulmasına yardımcı olmanız çok daha önemlidir.
" } ] }