{ "title": "Ürtiker Bulaşıcımıdır", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-bulasicimidir.jpg", "date": "21.01.2024 12:36:04", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Ürtiker Bulaşıcı Mıdır? Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan etrafı kızarık bulunan ortası ise soluk yüzeysel bir şekilde kaşıntılı cilt döküntülerine ve kızarıklığı Ürtiker denir. Halk arasında kurdeşen diye de bilinen ürtiker hastalığı ismini ısırgan otundan alır. Isırgan otunun vücutta oluşturduğu kaşıntı, döküntü ve kızarıklık ısırganın ciltte yarattığı sorunlarla benzerlik gösterdiğinden dolayı bu isim verilmiştir. İnsanlarda yaygın bir şekilde görülmekte olan bir cilt hastalığıdır. Ayak tabanları ve avuç içleri hariç bütün vücutta görülebilir, kırmızı renkte şiş ve kaşıntılı bir cilt problemidir. İnsanlar hayatlarında bir kez de olsa mutlaka böyle bir problem yaşamışlardır.

Plak biçiminde olan bu döküntüler genel olarak 20 dakika ile 3 saat arasında devam edebiliyor ve iz bırakmadan kayboluyor. Bu cilt problemi daha sonra başka bir yerde tekrar oluşuyor. Derideki kızarık olan alanlar çirkin bir görüntüye neden oluyor. Kızarıklığın üzerine bastırıldığı zaman ise kızarıklıklar beyazlaşıyor ve solduğu görülür. Ürtikerde kaşıntı ve yanma hissi yaygın olarak görülüyor. Bir plaka 24 saatten fazla sürmez fakat tekrarlayarak devam eder bu durum Kronik bir hal alabilir ürtiker hassas ve alerjik bünyelere sahip kişilerde daha fazla görülmektedir.

Derideki damarların geçirgenliğinin artması veya genişlemesi sonucunda dokuya kanın sızmasıyla bu hastalık meydana gelir. Deride daha derin bölgeleri etkilediği zaman kaşıntı ve kızarıklık olmadan şişkinlik ve ağrılar kendini gösterir Buda Anjiyo ödem olarak bilinir ürtiker hastalığı toplumun %15-20 arasında görülmektedir ürtiker hastalığı bayanlarda ve çocuklarda daha sık görülür. Ortalama 20-40 yaşları arasında daha fazla görülmektedir. Ürtiker hastalığı bahar mevsiminde deri alerjisi olan kişilerde daha fazla görülebilir. Fakat ürtikere tek sebep polenler değildir. Nedenler arasında geçirilen enfeksiyonlar, genetik hastalıklar, böcek sokmaları, ilaçlar, bazı iç hastalıkları, besinlerde bulunan katkı maddeleri, fiziksel uyarılarda ürtikeri tetikleyen etkenlerdir. Ayrıca ürtiker hastalığı sebepleri arasında stres de bulunmaktadır. Fazla stresli olan kişiler ürtiker hastalığına daha sık yakalanırlar.

Ürtiker Bulaşıcı mıdır?

Halk arasında Ürtiker bulaşıcı olarak bilinse de kesinlikle ürtiker bulaşıcı bir hastalık değildir. Yaklaşık olarak ürtiker hastalığı 6 hafta kadar sürebilir ve bunun nedeni tespit edilerek tedavi edilmelidir. Kronik ürtiker hastalığın ise 6 haftayı geçen bir zamanda görülür. Kronik ürtiker hastalığının sebebi %70-80 genellikle bilinememektedir. Fakat hastalığı tetikleyen etkenler çoğunlukla psikolojiktir. Ürtiker hastalığı bazen ciddi sorunlara yol açabilir Örneğin solunumla ilgili problemler el ayak göz ve dudak şişmelerine neden olabilir sistemik anaflaksi (Şok) Hayati risk oluşturabilir.
" } ] }