{ "title": "Ürtiker Alerji", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/urtiker-alerji.jpg", "date": "20.01.2024 10:36:01", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Ürtiker Alerji, yani halk arasındaki adıyla kurdeşen, alerjiye bağlı deri döküntüsü olarak tanımlanabilir. Ürtiker Alerji akut ve kronik olabilir. Altı haftaya kadar devam eden ürtiker akut, altı haftayı geçen ise kronik ürtiker adını alır. Ancak kronik ürtiker vakalarında yıllar içinde zaman zaman akut ataklar da görülebilir.

Ürtiker Alerji belirtileri nelerdir?

Derideki belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen sert, kırmızı kabarıklardır. Boyutları değişkendir, 1-2 mm ya da daha geniş alanları kaplayan plaklar halinde gözlenebilir. Genellikle kaşıntılıdır ve kaşıntı geceleri çoğalır. Adet döneminde şiddetlenebilir. Nadir durumlarda üzerleri su toplayabilir. Genellikle lezyonlar hiç iz bırakmadan 24 saat içinde yok olur. Göz kapaklarında ve dudaklarda şiddetli şişlikler görülebilir.

Ürtikerde halsizlik, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal, eklem ağrısı (Artralji), bayılma (Senkop), baş dönmesi gibi tüm vücudu etkileyen belirtiler de görülebilir.

Akut Ürtiker Alerji

Akut ürtiker vakalarının %50'sinde neden bulunamayabilir. Gıdalar, İlaçlar, gıda, implantlar, katkı maddeleri, inhalan alerjenler (Solunum yolu ile alınan) ve kontakt alerjenler (Temas yolu ile alınan) sorumlu olabilir. Dakikalar içinde reaksiyon oluşur.

İlaçlara karşı ortaya çıkan akut ürtikerde genellikle belirtiler ilaç alındıktan sonra 36 saat içinde görülür. İlaçla önceden ailevi yatkınlık, karşılaşma, birden fazla ilaç ile tedavi akut ürtiker riskini arttırır.

Gıdalara karşı gelişen akut ürtikerde besin maddesi tek başına sorumlu olabilir ya da ilave edilen baharatlar etkileyebilir. Et, Balık, peynir, süt, fıstık, yumurta, patates, domates, baklagiller, maydanoz, kereviz, havuç, pirinç, baharatlar, muz, çilek, elma portakal, avokado, ananas alerjen olabilir.

Aşılar, kan ürünleri ve arı sokmaları da akut ürtiker için tetikleyicidir.

Hepatitis B virüs, Epstein-Barr, streptokokal üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra non-alerjik ürtiker gelişebilir.

Kronik ürtiker

Belirtilerin 6 haftadan fazla sürdüğü durumlara kronik ürtiker denir. Neden olan faktör nadiren saptanır, ancak tetikleyici ajanlar şöyle sıralanabilir:
Ürtiker Alerjitanısı

Klinik tanı yöntemleri tüm ürtiker tiplerinde aynıdır. Kırmızı, ödemli döküntüler gözlenmezse, hasta öyküsü tanıya yardım eder.

Döküntülerin süresi, genel vücudu etkileyen şikâyetlerin varlığı ve olası etyolojik faktörler araştırılır.

Hemogram, tam kan sayımı dışında daha özel testler uygulanabilmektedir. Ayrıca İnfeksiyon odağı araştırması ve deri testleri de yapılabilir. Tedaviye dirençli olgularda ise biyopsi alınabilir.

Ürtiker Alerjitedavisi

Tedavi süresince hastaya hastalığı ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir. İlaç tedavisinde ilk sırayı H1 antihistaminikler alır.

Tedavide hasta ile konuşarak nedene yönelik sorgulama, iyi bir hasta-hekim ilişkisi ve iyi bir izlenim her hastalıkta olduğu gibi önemlidir.

" } ] }