{ "title": "Kronik Ürtiker", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/kronik-urtiker.jpg", "date": "19.01.2024 11:53:08", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Kronik ürtiker, halk arasında kurdeşen adı ile bilinen ürtiker alerjik deri döküntüsü demektir. Deri üzerinde kızarık ve kabarık, kaşıntılı döküntüler şeklinde kendini gösterir. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi sıklıkla boyun ve göğüs bölgesinde görülmektedir. Ürtikere birçok şey sebep olabilir. Bunlardan bazıları; ilaçlar, gıda maddeleri, çeşitli nedenlere bağlı geçirilen enfeksiyonlar öne çıkan ürtiker nedenlerindendir. Bazı böcek sokmaları da ürtiker sebebi olabilir. Genelde 24 saat ile 48 saat arasından kendiliğinden iz bırakmadan geçebilir. Ancak altı haftadan uzun sürer ise kronik olarak kabul edilmektedir. Ürtiker akut ve kronik olmak üzere iki ye ayrılır. Altı haftadan kısa süren ürtikere akut, altı haftadan uzun süren ürtikere kronik ürtiker denilmektedir. Akut ürtiker genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken, kronik ürtiker ise yetişkinlerde ve özellikle de kadınlarda sıklıkla görülmektedir.

Kronik ürtiker: Belirtilerin altı haftadan uzun sürdüğü durumlara verilen addır. Birçok ilaç, hastalık ya da psikolojik nedenler kronik ürtikerin tetiklenmesinde etken olabilir.

Kronik ürtikeri tetikleyen faktörler
Hastalığı en sık tetikleyen etkenlerdendir.

Kronik ürtiker tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığı tedavi etmek için mutlaka altta yatan nedenin iyi araştırılıp, yöntemin de ona yönelik yapılması gerekmektedir ki; sonuç alınabilsin. Bu tip hastalıkların teşhis ve tedavisi immünoloji ve alerji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Uzmanların tüm araştırmalarına rağmen altta yatan bir neden tespit edilememiş olan vakalara, kronik spontan ürtiker adı verilmektedir.

Kronik ürtiker tedavi yöntemleri nelerdir?
" } ] }