{ "title": "Kolinerjik Ürtiker", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/kolinerjik-urtiker.jpg", "date": "21.01.2024 13:05:01", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Kolijernik ürtiker, ciltte meydana gelen bir tür ödemli ve kaşıntılı rahatsızlık olarak bilinir. Halk arasında kurdeşen olarak da ifade edilmektedir. Kolijernik ürtikerin biçimi ve boyutları değişik şekillerde olabilmektedir. Kızamık gibi yüzlerce kırmızı nokta gibi olabileceği gibi, birkaç santimetre çapında geniş benekler olarak da kendisini göstermektedir. Kolijernik ürtiker genellik vücudun ağız çevresi, göz çevresi, eller, ayaklar ve genital bölge çevresinde görülmektedir. Normal durumlarda hemen müdahale edildiğinde bu rahatsızlıktan birkaç içerisinde kurtulmak mümkün olmaktadır. Ancak; belirtiler tekrardan geri geliyorsa bu durumda akut bir rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır.

Kolijernik Ürtiker Nasıl Oluşur?

Kolijernik ürtiker, mast hücresi adı verilen etkin bir yapının vücutta -özellikle deri altında- bulunan dokularda aktif olduklarında histamin adı verilen bir kimyasal madde salgılarlar ve bu sayede bulundukları yerlerdeki kılcal damarların genişlemesine neden olurlar. Bu genişleme sonucunda da deride belirli bir kızarıklık ve kabarma meydana gelir. Bu kabarcıklar içi su dolu olan kabarcıkların aksine sert yapılı ve daha çok şişkinlik şeklindedir. Eğer bu duruma erken şekilde müdahale edilmezse mast hücreleri ciltteki daha alt tabakalara da etki ederek daha ağır sonuçlara neden olabilmektedir.

Kolijernik ürtiker, vücut dışından alınan gıdalar ya da ilaçlar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Gerek gıdaların gerekse ilaçların içerisindeki maddeler vücuda girdikten sonra bazı bağışıklık sistemlerinde alerjik etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Bu alerjik etkiyle birlikte vücutta bulunan mast hücreleri de harekete geçebilmektedir. Bu durum da beraberinde kolijernik ürtiker rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır. Kolijernik ürtiker rahatsızlığı genellikle kas gevşeticiler, idrar söktürücüler, ağrı kesiciler, romatizma ilaçları, penisilin, sulfodamin gibi ilaçlarla birlikte; balık, fıstık, kabuklu deniz canlıları, süt, yumurta, yer fıstığı gibi yiyecekler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.

Kolijernik ürtiker rahatsızlık genellikle ilk başlarda tam olarak anlam verilemeyen kaşıntılar şeklinde kendisini göstermektedir. Bu nedenle de hastalar tarafından çok fazla önemsenmemektedir. Ancak bir süre sonra bu kaşıntılar ciltte tahrişe neden olarak hastayı çok daha rahatsız edecek düzeye ulaşmaktadır. Bu seviyede vücutta oluşan kızarıklık büyük bir boyutta net bir şekilde görülebilmektedir. Kolijernik ürtiker rahatsızlık kaşıntıyla birlikte hastada uykusuzluk, yorgunluk, eklem ağrıları, duygusal olarak huzursuzluk gibi belirtileri de beraberinde getirmektedir. Ancak her bulgu her hastada aynı şekilde yoğun olarak görülmeyebilmektedir. Bu nedenle kesin sonuçlar için iyi bir muayeneye ihtiyaç duyulmaktadır.

Kolijernik Ürtiker Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolijernik ürtiker kendisini genellikle yiyecek veya ilaç alındıktan 30 dakika sonrasında göstererek belirtileri ortaya çıkmaktadır. Belirtiler ortaya çıktıktan itibaren alınan gıda ya da ilaçların da bilgisiyle birlikte doktora başvurmak gerekmektedir. Kolijernik ürtiker tanısından sonra klasik alerji ilaçlarıyla tedavi edildiğinde çabuk bir şekilde tepki vererek iyileşme göstermektedir. Bunun yanı sıra rahatsızlığın başlama evresinde müdahale edilirse anında ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır. Kolijernik ürtiker genel anlamda bir tür cilt alerjisi olarak tanımlanmak ve tedavi edilmektedir.
" } ] }