{ "title": "Dermografik Ürtiker", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/dermografik-urtiker(1).jpg", "date": "20.01.2024 04:35:31", "author": "Miraç Uçar", "article": [ { "article": "
Dermografik ürtiker, deriye uygulanan bir ovuşturma, bir cisim ile bastırma, çizme gibi durumlarda bu bölgelerde ürtiker (Kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı olması) gelişmesine verilen isimdir. Bu durum toplumda yaklaşık %5 oranında görülüp uzun yıllar devam edebilir. Daha çok genç bayanlarda görülür. Tedavisinde temel yaklaşım bu duruma sebebiyet veren etkenlerde uzak durulmasıdır. Sık banyo yapma, aşırı egzersiz yapma, aşırı sıcakta uzun süre kalma, dar giysiler giyme, banyoda kese veya lif kullanma bu yakınmaların şiddetini artırabilir.

Ürtiker, ataklarla seyreden bir hastalıktır. Bir veya iki gün belirtilerini gösterir ve genelde bir, iki saat içinde sönerler. Vücudun bir bölgesinde görülüp, sönmesi sonrası başka bir bölgede kendisini gösterebilir. Ürtikere sebep olarak karşımıza en çok ilaçlar, yiyecekler, enfeksiyonlar ve fiziksel sebepler çıkmaktadır. Dermografik ürtiker, demografizm mekanik sürtünmeye karşı abartılı bir ödemli reaksiyon gelişimi olarak bilinir. Genellikle sürtünmeden 5-10 dakika sonra kaşıntı ile bir ödem görülür. Reaksiyon yarım saat civarı devam edip solarak kaybolur. En sık görülen fiziksel ürtiker tipi dermografik ürtikerdir.

Dermografik Ürtikeri sebepleri nelerdir?
Dermografik Ürtikerin tedavisi, öncelik olarak tespit edilen sebepten uzaklaşmaya çalışmakla başlanır. Mümkün olduğunca gereksiz ilaç kullanılmasına son verilmeli, özellikle katkı ve koruyucu madde içeren hazır gıdalardan uzak durulmalıdır. Etken olabilecek bir başka faktör olan stresten uzak durmaya çalışılmalıdır. Bu tedbirlere ilave olarak doktorun önereceği ilaçlar kullanılmalıdır.
" } ] }