{ "title": "Çocuklarda Ürtiker", "image": "https://www.urtiker.gen.tr/images/cocuklarda-urtiker.jpg", "date": "21.01.2024 18:10:33", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Çocuklarda ürtiker, diğer bir adı \"kurdeşen\" olan üritiker, döküntülü bir deri hastalığıdır. Kaşıntı ve beraberinde ciltte pul-pul döküntü meydana gelmesi durumudur. Bazen aylarca devam edebilen, bazen de birkaç günde kaybolan bu döküntüler, çocuklarınızda hayati bir tehlike taşımamaktadır. Her yaş çocukta görülebilen üritiker, tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Daha çok genetiğinde astım geçmişi olan çocuklar risk altındadır. Rahatsız edici derecede kaşıntıya neden olan çocuklarda üritiker; cilt üzerinde farklı şekil ve ebatlarda görülebilir. Bulaşıcı özelliği bulunmayan bu rahatsızlık, alerjisi olan ve alerjiye eğilimli çocuklarda sık rastlanan bir durumdur.

1-8 gün süren 'Akut üritiker' ve 1 buçuk aydan fazla devam edebilen 'Kronik üritiker' olmak üzere iki türlü üritiker vardır. Kronik üritikerin sebebini ve tedavi şeklini bulmak biraz daha güç olabilmektedir. Fakat daha çok orta yaşlarda görülebilen kronik üritiker, çocuklarda nadir görülür. Hangi yaş gurubu olursa olsun alerjik testlere tabi tutulması gereken bir cilt hastalığıdır. Ancak bu sayede kalıcı ve doğru tedavi edilebilir.

Çocuklarda Ürtiker Neden Olur?

Genellikle; ilaçlar, hayvanlar, böcek ısırmaları, aşılar, yiyecekler ve polenler gibi alerjik tepkiye neden olan etkenler, çocuklarda üritikere yıl açabilir. Bağırsakta olan parazitler, bazı bitkiler, dar giysiler, enfeksiyon, kronik hastalıklar, güneş ışığı, ailede daha önce kurdeşen görülmüş olması, çok sıcak veya çok soğuğa maruz kalınması gibi faktörler de yine çocuklarda üritikere neden olabilir. Yani kısaca, bu hastalığı belirleyen etken bazen vücut, bazense alerjik dış etkenlerdir.

Çocuklarda Ürtiker Belirtileri Nelerdir?

Cilt yüzeyinde kabarıklık, kaşıntı, pul-pul kızarıklık olması en belirgin özelliğidir. Bazen ise sızlama ve yanma hissi de verebilen çocuklarda ürtiker, beyaza dönük veya pembe renkli kabarıklarla kendini gösterir. Çok hızlı yayılırlar ve özellikle de gecenin bir yarısı kaşıntı atakları yaşar çocuk. Genellikle kol, bacaklarda meydana gelir. Nadiren de olsa hastada; dil, dudak ve yüzde şişlik, göğüste daralma/hırıltı, nefes almada zorluk yaşanabilir. Bu belirtiler daha çok alerjiye bağlı üritikerlerde görülür.

Çocuklarda Ürtiker Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tanısı konurken, fiziksel muyanenin yanı sıra alerji testlerine gerek duyulabilir. Bu şekilde çocukta üritikere yol açan etken tespit edilir. Dermatolog teşhisi sonrasında, üritikerin derecesine bağlı olarak gerekli ilaç ve merhemler ile tedavisine başlanır. İlaçlar bitene kadar kullanılmalıdır. Aksi halde yeniden kendini gösterebilir. Ayrıca bu tür alerji kökenli rahatsızlıklarda, kesinlikle alerjiye sebebiyet veren şeylerden uzak durulmalıdır. Çikolata, kola, cips ve yağlı besinlerin çok fazla tüketimi de yine üritikeri tetikleyebilir. İlaç tedavisine ek olarak; mümkünse serin yerlerde bulunmaya özen gösterilmeli ve güneş ışınlarına maruz kalmamaya olabildiğince dikkat edilmeli. Çünkü, sıcak ortam kaşıntıyı arttıracaktır. Gün içinde çocuğunuza ılık duş aldırarak kaşıntıyı rahatlatabilirsiniz.
" } ] }